Pagini

SCARA "MELC"

Scara "melc" este unul dintre proiectele mele preferate. Pentru ca a fost o "provocare" din punct de vedere al proiectarii, apoi al solutiei constructive si in final al detaliilor. Rezultatul a fost pe masura eforturilor investite.


Scara "melc" porneste din demisolul locuintei si parcurge  parterul, etajul 1, ajunge la mansarda.  "Cochilia" intersecteaza planul orizontal al placii de beton a mansardei . Aici se inchide cu o jardiniera acoperita cu spartura de marmura alba. 

 Treptele sunt din stejar masiv tratate natur. Plinta obisnuita- cea care se aseaza pe perete-  a fost inlocuita cu o plinta orizontala, asezata in planul treptei, din inox satinat. Balustrada a fost realizata tot din inox satinat.
 
 




Cochilia exterioara a scarii este din beton in care se incastreaza structura metalica a fiecarei trepte. Trasarea treptelor pe cofrajul de lemn curb al cochiliei de beton a fost,  poate,  cel mai important moment in realizarea scarii. 




MANSARDA "INVERSATA"

Am numit-o "mansarda inversata".              Pentru ca am inversat ordinea fireasca si coama este mai joasa decat streasina. Pentru ca  etajul mansardat sa se armonizeze cu arhitectura casei, realizata intr-un limbaj contemporan.
Etajul mansardat a fost proiectat odata cu locuinta (2004) si adaposteste 2 zone de zi: sala de biliard si biblioteca-birou. Mansarda este retrasa fata de conturul cladirii si este astfel inconjurata de terase. Intentia de a o diferentia de restul cladirii
s-a materializat la nivelul structurii- structura de lemn cu zidarie de bca- si la nivelul imbracamintii exterioare: placaj de lemn cu sistem de fixare  ascuns (rasinos local vopsit culoare natur) , streasina si pazie din tabla de aluminiu prevopsita.
Simulare a modelului structural al mansardei
  





Stalpii metalicii au fost realizati pentru a permite deschideri mai mari ale spatiilor mansardei.





















Contravantuirile metalice (realizate din inox satinat) le-au inlocuit pe cele traditionale din lemn pentru a permite deschideri mari de ferestre- usi.



Detalii ale imbracamintii exterioare a peretilor:
- placaj de lemn - rasinos autohton vopsit- pe structura de lemn, montaj ascuns
- tamplarie din lemn masiv - rasinos nordic vopsit/ geam termopan
- acoperis din tabla, pazie si streasina din tabla de aluminiu prevopsita